O nás

Říká se, že sedmička je šťastné číslo. V našem případě sehrála důležitou roli: přesně sedm let činnosti v cateringu perského jídla, sedm měsíců příprav a hledání vhodného místa a nakonec sedm týdnů rekonstrukce prostor, kde konečně můžeme přivítat hosty v první a jediné perské restauraci v celé České republice.

Ata Alipour

šéfkuchař
Stálým zákazníkům našeho šéfkuchaře Atu Alipoura asi nemusíme představovat, ale těm, kdo k nám zavítají poprvé, povyprávíme jeho inspirativní příběh.

Ata pochází z Teheránu a původně vystudoval průmyslový dizajn. Vaření bylo jeho koníčkem už od dětství. Jeho rodiče byli oba zdravotníci a často sloužili noční směny.

Po studiích osud Atu zavedl nejdříve do Thajska a poté se začátkem roku 2012 dostává do Prahy, kde začíná úplně od nuly. Bez práce, bez znalosti jazyka, ale s velkou dávkou pracovitosti a odhodlání. Ještě před vznikem a rozmachem rozvozových společností ho napadlo vozit jídlo ze vzdálenější restaurace jeho známého do firem, kde po exotických jidlech byla poptávka. Po nějaké době začíná sám pracovat jako osobní kuchař pro místní komunitu Íránců a milovníků perského jídla a začíná provozovat malý catering.

Jeho snaha přináší první výsledky a začíná vařit jako kuchař v restauraci Sultán na starém městě, kde se vedle arabské kuchyně začnou podávat i jeho íránské speciality.

Po nějaké době zatouží po vlastním podniku a rok provozuje rychlé občerstvení Slunce ve Vršovicích, které se ovšem ukáže být jako slepá ulička a to z důvodu malého prostoru pro skutečné kuchařské umění.

Během posledních ročníků Festivalu íránského filmu, jenž se každoročně koná v lednu v kině Světozor, Ata dostává možnost prezentovat perskou kuchyni širší veřejnosti. Jeho stánek se stává vyhledávanou zastávkou návštěvníků festivalu, ale i vzácných hostů z řad íránských filmových tvůrců.

Ata se zajímá i o světové trendy a se zvídavostí jemu vlastní sbírá další kulinářské zkušenosti: několik měsíců působí v restauraci Lokál v Dlouhé, kde ho zasvětí do tajů české kuchyně. Pořád ale nevzdává myšlenku na vlastní podnik a po měsících hledání nachází vhodné prostory v Karlíně. Prostory ovšem vyžadovaly rekonstrukci a proto šéfkuchař na několik dlouhých a namáhavých týdnů odkládá rondon a chopí se vrtačky, kladiva a štětce, sby prostoru vdechnul modernějšího ducha. Jeho vkus a smysl pro detail se promítá i do uspořádání a zařízení restaurace, která se stává kulisou jeho tvorby. V interiéru můžete spatřit i několik ukázek původního perského umeleckého řemesla.